Artikelen over Maud

Maud: horror en romantiek

Barbara de Jong
21 september 2004, Algemeen Dagblad

Met haar nieuwe singel Zoals je naar me kijkt, is Maud Mulder weer helemaal terug in de spotlights. Tijd voor een bezoek aan de ex-idol.

Aan AD Kids Jolene Brakenhof (11), Annemijn Modderman (11) en Kaylee Wagenveld (8 ) verklapt Maud waar ze haar kleren koopt en wat ze met GTST heeft.

Jolene: Zit je nog steeds op hockey?

Maud: Zeker weten! Ik doe nog steeds mee met wedstrijden. Deze maand heb ik alleen wat minder getraind. Mijn zus zit ook op hockey en mocht mee naar de Olympische Spelen in Athene. Jammer dat ze geen gouden medaille wonnen. Maar toch ben ik echt supertrots op haar.

Kaylee: Zou je in Goede Tijden Slechte Tijden willen spelen?

Maud: (lachend): Nou, als ze echt denken dat ik goed genoeg ben... Misschien zou ik het wel proberen. Maar ik heb echt nog nooit geacteerd. Ik weet niet eens of ik het wel zou kunnen.

Jolene: Wat is je lievelingsboek?

Maud: Vroeger las ik heel veel boeken, maar 'De Zevensprong' en 'Meester van de Zwarte Molen' waren toch mijn favorieten. Vooral Meester van de Zwarte Molen is een heel spannend verhaal. Ik hou van sprookjesachtige boeken.

Kaylee: Heb je een favoriete film?

Maud: Ha, toevallig ben ik echt een enorme filmfanaat. Alles in de videotheek heb ik al minstens honderd keer gezien! Romantische films, daar kijk ik graag naar. Bijvoorbeeld Dirty Dancing, die heb ik al vaak gezien. Maar horrorfilms vind ik ook geweldig. Lekker griezelen. Niet iedereen houdt daar van....

Annemijn: Naar welke muziek luister je?

Maud: Momenteel heb ik mijn cd-speler Maroon 5 zitten. Kennen jullie die groep? Maar ik luister ook naar Destiny's Child. Mijn muzieksmaak is eigenlijk heel breed: van rock en trance tot R'n B.

Kaylee: Wat wil je nooit vergeten als je een paar dagen op reis gaat?

Maud: Een beetje make-up, zoals mascara, vind ik altijd wel prettig. Maar mocht ik toch iets vergeten, dan maak ik me er eigenlijk nooit zo druk over. Meestal kun je het toch wel ergens kopen. Aan een spijkerbroek en simpel truitje heb ik vaak genoeg als ik reis. Oh ja, en een tandenborstel, want die vergeet ik altijd!

Kaylee: Waar koop je je coole kleren?

Maud: Vooral bij de Hennes en Mauritz. Dat vind ik een hele leuke winkel. Ik ga ook wel naar andere kledingzaken maar ik kan ze even niet noemen. Het is lang geleden dat ik heb gewinkeld.

Jolene: Heb je vroeger een beugel gehad?

Maud: Ja, heel lang...Vanaf mijn twaalfde tot zestiende jaar. Ik had eerst zo'n beugel die ik eruit kon halen. En dat deed ik heel vaak, hahaha. Ik vond het namelijk helemaal niet leuk, zo'n beugel. Maar mijn ouders merkten dat mijn tanden scheef bleven staan. Toen moest ik een plaatjesbeugel, die kon ik niet uit mijn mond halen.

Kaylee: Zou je mee willen doen met het Songfestival?

Maud: Hmmm....aan de ene kant lijkt het me wel spannend. Heel veel mensen zien je dan optreden. Maar als je laag eindigt, krijgen mensen toch een raar beeld van je. Dus ik denk niet dat ik snel mee zou doen.

Annemijn: Zou je met Frank eens een duet willen zingen?

Maud: Frank zingt momenteel niet zo veel, behalve onder de douche. Soms zingen we weleens wat samen, en dat klinkt best grappig. Maar of we ooit nog eens samen een singel zullen uitbrengen, weet ik niet hoor.

Volgeboekte Maud zingt maar weinig

5 juni 2004 - De Gelderlander

Ze zingt nauwelijks nog, hoewel ze er net vier optredens voor 60.000 toeschouwers op heeft zitten: "Als gastzanger bij René Froger. Kicken, man." Ook na de Idols - uitzendingen gaat Maud nog als een trein: "Het komende halfjaar ben ik helemaal volgeboekt." Morgen staat eindelijk de huldiging in Nijmegen op het programma.
 
Is er leven na Idols? Voor Maud wel degelijk. En als kersverse bekende Nederlander hoeft de Nijmeegse daar niet eens zoveel voor te laten zien.
Dankzij de Idols-gekte is alleen al het vertonen van haar gezicht in een winkelstraat voldoende voor hordes op drift geraakte voorbijgangers. "In Nijmegen is dat erger dan in Amsterdam. Daar zijn de mensen meer gewend aan bekende Nederlanders." Het klinkt als een cliché, maar het is niet anders. Maud leeft sinds ze de Idols-finale verloor van Boris, in een roes. Van hot naar her gaat het: "Ik heb intussen kleren liggen op drie adressen in Nederland."

Ze opent winkels, 'doet' interviews en fotosessies, tapt op verzoek pilsjes en schiet hardlopers weg. Binnenkort verschijnt ze op de voorkant van twee magazines. Ineens ook komt ze zichzelf tegen in Privé en Weekend: "Daaraan moest ik nog het meeste wennen." Niet aan de foto's: "Als hockeyster in de eredivisie was ik wel gewend aan mijn gezicht in de krant. Maar dat is wat anders dan dat ze dingen over je schrijven die niet kloppen. Er ontstaat een verkeerd beeld waar je je niet tegen kunt verweren." Vreemd genoeg komt het nauwelijks meer van datgene waarmee ze verder carrière wil maken: zingen.

Onlangs nog trad ze met twee liedjes op als gastzanger in vier concerten van René Froger in de Arena: "Voor 60.000 toeschouwers. Dat was kicken, man." Maar het was een uitzondering.
"Ik mag niet zomaar covers zingen", verklaart ze de stilgevallen stembanden, "dus moet ik eerst werken aan een eigen repertoire."
Maar door al haar nevenactiviteiten heeft ze geen tijd om daarover na te denken.
Verontschuldigend: "Het komt er gewoon niet van." Daarbij is ze niet tevreden met zomaar wat liedjes: "Ik wil wel echt iets goeds neerzetten." Wat daarbij kan helpen, is het platencontract dat ze inmiddels heeft afgesloten met BMG. "Samen denken we na over een nieuwe single en een nieuw album", laat Maud weten. We hoeven ons niet al te veel zorgen te maken.

"Nederlandstalig moet het worden", aldus Maud. "Een beetje middlespeed, á la Marco Borsato, maar dan een tintje moderner. Hoe? Dat weet ik nog niet." Dat de tijd begint te dringen, weet ze zelf ook wel. "Mijn management (een bureau van Idols-jurylid Edwin Jansen - red.) heeft me voor het komende half jaar helemaal volgeboekt." De prijs voor een half uur Maud is niet gering: "Vierduizend euro." En dat terwijl niet eens bekend is wát ze gaat zingen, voorwaar een prestatie.

Mauds volgeboekte agenda is er ook debet aan dat morgen pas de langverwachte huldiging plaatsvindt in haar woon- en geboorteplaats Nijmegen. Door een vervelend misverstand ging een eerdere huldiging (tijdens de zeepkistenrace) niet door: "Ik had andere dingen gepland, maar bij de gemeente dachten ze dat ik overspannen was. Ik mankeerde niets, maar kreeg ineens wel allemaal beterschapskaartjes." Nijmegenaren dachten al dat het Maud naar het hoofd was gestegen omdat ze de inhuldiging voor andere zaken zou hebben laten schieten. Niets is minder waar, stelt ze. "Ik vind Nijmegen echt een superstad. Ik vind het juist hartstikke leuk om hier op te treden." Dat ze met beide benen op de grond staat, bewijst Mauds afwijzing van een rondrit door de stad in een cabriolet: "Ik hou niet van al die glamour. Laat mij maar gewoon zingen, dan vind ik het goed genoeg."

Nijmegen had Maud nú willen omarmen

15 mei 2004, Gelderlander

NIJMEGEN - Het is even slikken, ja. Het draaiboek lag al dagen klaar, iedereen stond in de startblokken; het wachten was alleen op Mauds jawoord. Haar uiteindelijke afzegging is, op z'n zachts gezegd, een domper.

De gemeente Nijmegen doet bij monde van een woordvoerster geen moeite haar teleurstelling te verbergen. Idolsfinaliste en vooral Nijmeegse Maud Mulder zou komende zondag gehuldigd worden. Voorafgaande aan de Zeepkistenrace was het de bedoeling dat burgemeester G. ter Horst de 22-jarige Nijmeegse zou vertellen 'hoe trots de stad is op haar'.

Dat gaat nu niet door, omdat de zangeres moe is en rust wil. "Dat op zich is natuurlijk te snappen. Alleen voor ons is het wel erg zuur, omdat we alles al min of meer in kannen en kruiken hadden. We hadden haar graag nu willen omarmen. Hetzelfde als Venlo zondag doet met Boris."

Toegegeven, Maud had niets toegezegd, maar haar definitieve 'nee' kwam pas gisteren door. Ook niet van Maud rechtstreeks, maar via haar manager. "Hij zei dat het haar wel streelt dat haar stad haar wil huldigen, maar dat ze er op dit moment te moe voor is."

Volgens de medewerkster van de gemeente Nijmegen zit er geen volgende huldiging in. De dag van zondag, twee weken na de finale, was al aan de late kant 'maar had nog net gekund'. "Een huldiging moet zo snel mogelijk na de gebeurtenis zelf zijn. Anders is het mosterd na de maaltijd. Dus nee, groots inhalen zit er niet meer in."

Neemt niet weg dat de gemeente Nijmegen wel iets zal doen: "Zodra er een gelegenheid is, zal de burgemeester Maud toespreken en feliciteren. Wanneer ze hier bijvoorbeeld voor het eerst optreedt, of zo."

Maar dat zal volgens de woordvoerster nooit worden wat het zondag had kunnen zijn.

Grapje Maud zorgt voor relletje

4 mei 2004, Algemeen Dagblad

Idols-nummer twee Maud bedoelde het als grapje, maar veroorzaakte een dag na de finale van de talentenjacht onbedoeld een relletje.

Bij het terugkijken van de banden van de uitzending, hoorden oplettende kijkers Maud met de Idols-trofee in de hand tegen winnaar Boris zeggen: ,,Hé, je naam staat er al op!''

Fraude! Vals spel!, riepen critici meteen. Was de uitslag dan tóch al van te voren bekend? Welnee, zegt juryvoorzitter Henkjan Smits.

Het was een lolletje van Maud, dat bovendien verkeerd werd verstaan. ,,Ze zei: ‘Hé, mijn naam staat er al op. Gewoon een grapje, maar daar moet je op televisie blijkbaar erg mee oppassen.''

Een babe met ballen

3 mei 2004, Dagblad De Limburger

door Paul van Gageldonk
 
Het zal maar over je gezegd worden: 'van een grijs muisje is ze een echte babe geworden'. De Idols-juryleden winden er geen doekjes om: Maud is veranderd van een saaie hockeytrut in een vurige vamp.

Typisch Idols. In de wereld van Idols onderscheidt de jury (en ook het publiek) alleen maar winnaars en verliezers, de deelnemers worden dienovereenkomstig behandeld. Je bent een tien of een nul. Je bent weergaloos of weerzinwekkend. Maar het is all in the game. De deelnemers accepteren het, want ze willen maar één ding: beroemd worden.

Maud Mulder was al eerder bijna beroemd, als hockeyster, nog voordat ze ooit van Idols had gehoord. Ze ziet op 17 november 1981 het levenslicht. Als tweede dochter van Theo en Maria en kleine zus van Eefke groeit ze op in een gegoede buurt in Nijmegen. Een veelzijdig talent. Tennis, hockey, school, piano, muziek, populair bij de jongens: je hebt van die meisjes, die alles kunnen. Ze studeert af aan de Academie voor Lichte Muziek in Hilversum. Achter haar andere studie, psychologie, zet ze voorlopig een punt, omdat ze eerst eens wil zien hoe ver ze komt in haar hockeyloopbaan.

Maud kan zo goed met de hockeystick overweg, dat ze een enkele keer uitkomt voor Jong Oranje. In 2003 klopt ze nadrukkelijk op de deur van het Nederlandse dameshockeyteam. Maud is het oertype van de Hollandse dameshockeyschool: een onverschrokken, bikkelharde spits, die lijf en leden inzet om haar doel te bereiken, als we de wedstrijdverslagen van hockeyclub Nijmegen mogen geloven. Zware overtredingen, pijnlijke nekken en knieën: Maud gaat altijd door.

Bij Idols heeft ze het precies zo gedaan. Een aantal keren overleeft ze ternauwernood de kruk, het zweetstoeltje waarop potentiële verliezers moeten plaatsnemen alvorens de definitieve stemming bekend wordt gemaakt.

Met een heuse topsportmentaliteit knokt ze zich door de voorronden heen en wordt ze gaandeweg steeds sterker. Haar vertolkingen van nummers van de Sugababes, Dido en Lenny Kravitz winnen steeds meer aan overtuigingskracht, volgens jury en publiek. En in de halve finale maakt ze volgens velen zelfs een betere indruk dan de grote favoriet Boris.

Maud's leven is behoorlijk veranderd door Idols. Niet alleen kent zowat heel Nederland haar nu, ze vindt ook een nieuwe liefde tijdens de voorrondes. De Nijmeegse woont sinds enkele maanden samen met Amsterdammer Frank, voor wie zij haar vaste vriend onlangs heeft verlaten. Wie Maud werkelijk is en wat haar hart doet tikken, daar moeten we nog maar even naar gissen, want sinds zij is doorgedrongen tot de Idols-cyclus mag ze net als de andere kandidaten geen diepgravende interviews meer aan de media geven. 
We moeten het doen met schaarse informatie. Met een lijstje met trivia, typerend voor de MTV-generatie, waarvan Maud een vertegenwoordigster is. Zo komen we toch nog te weten dat ze houdt van: hockey, Pink, games (vooral vechtspelletjes), knak8 worstjes, dvd's, vlees en Heineken. En nu weten we ook wat Maud haat: leggings, spinnen, vegetarisch eten, opstaan en Ron Brandsteder.

Maud is intelligent, sociaal en gezellig, zo melden haar zus Eefke en een aantal vriendinnen. En verder neemt ze geen blad voor de mond, getuige deze uitspraken tijdens de voorronden:

Ik ben een echt feestbeest

Frank is gewoon een lekkere vent

Ik scheet in mijn broek, ik dacht: 'blèr het er allemaal maar uit',

Mensen die haar in de eerste Idols-shows zien optreden en meer te weten komen over haar achtergronden noemen Maud aanvankelijk 'te beschaafd'. Nu is ze dus een macha, een babe met ballen. Dat is Idols: de inhoud is niet belangrijk, de vorm is alles. Aan die vorm kun je iets doen. En dat weet Maud dondersgoed. Ruiger. Seksier. Zo knokt ze zich omhoog met de microfoonstandaard in plaats van de hockeystick. Van underdog tot Idols-finaliste.

Maud één avond lang terug in eigen kroeg

3 mei 2004, Gelderlander

[size=8]door JEROEN SCHWARTZ[/size]

NIJMEGEN - Brasserie De Scene leefde zaterdagavond volop mee met voormalig werkneemster en Idol Maud Mulder. De verwachte drukte voor het grote televisiescherm bleef echter uit.
 
Oud-collega’s en kennissen leven zaterdagavond in The Scene fanatiek mee met de Nijmeegse Idols-finaliste Maud Mulder, die vier jaar gasten bediende in het café aan de Grote Markt.

Als Tooske op televisie rept van het café van Maud, bedoelt de blonde presentatrice dít cafe: The Scene aan de Nijmeegse Grote Markt. Tot voor kort werkte Maud Mulder hier in de bediening, samen met onder anderen Saskia en Renee. Beiden zitten ze nu met hun mobieltje in de aanslag vooraan bij het televisiescherm. "Ik sms me arm", zegt Saskia.

De finaliste zou na verloop van tijd terugkeren op de werkvloer, maar nu ze zo succesvol is, komt haar naam niet meer voor op het dienstrooster. "Het is eigenlijk heel raar om haar op televisie te zien," vertelt Saskia. "Hier kent iedereen haar."

Inderdaad, haar kennissen zitten vooraan. Ze hebben net het eten achter de kiezen als het spektakel begint. Vooraan klinken de aanmoedingen nog het felst. Maar één van de aanwezige fotografen wil meer; hij initieert een wave op de eerste rij. "Jongeman, even opzij a.u.b.", roept iemand. De stralende lach van Maud is weer zichtbaar. "Sssst! Wat zei ze?"

Renee is verrukt, ze vindt dat Maud 'echt heel goed' heeft gezongen. Ook Trudie Popping is onder de indruk van Maud. "Wat een dame, zeg! Haar stem en haar hele voorkomen, ik vind haar heel beschaafd. Boris is toch, hoe zeg ik dat, een heel andere verschijning."

Stemmen doet de 82-jarige mevrouw Popping niet. "Ik woon alleen en ben hier voor de gezelligheid."

Maar de rest van het café is tamelijk leeg. Wie een uitgelaten voetbalsfeertje verwacht, komt bedrogen uit. Het televisievolume overstemt meestal het rumoer van het café. Ook vanuit andere cafés schalt om de paar minuten de Idols-tune over de markt. In een naastgelegen kroeg is het niet drukker dan in The Scene. "Er is iets loos, dat weet ik", zegt een Spaanse gast. "Maar om wie of wat het gaat? Geen idee."

De keuken van The Scene gaat sluiten, één man eet stoïcijns door. Hij leest de krant. De verrichtingen van die twee op het scherm ontgaan hem.

Hanneke en Stephanie, moeder en dochter, maken tijdens het zoveelste reclameblok aanstalten om te vertrekken naar een andere gelegenheid. "We zaten hier al vanaf anderhalf uur voor het begin. Ik dacht, we zijn te laat, het zal afgeladen zijn", zegt Hanneke. "Voor mij hoeft het niet, die leeftijd heb ik gehad. We zitten hier vooral voor háár."

Ze wijst naar haar zestienjarige dochter. Die mag van haar vader niet meer stemmen. "Eigenlijk ben ik voor JK en daarvóór voor Erik", zegt Stephanie. Maar ja, die finalist moest een week geleden afhaken. Vorig jaar zapte de Nijmeegse van Jamai naar Jim en weer naar Jamai. Op Boris heeft ze het niet zo. "Die is veel te arrogant."

Boris moet het vaker ontgelden zaterdagavond. Als de stemmers Boris tegen middernacht tot Idol kronen, heeft hij het opnieuw verbruid bij de gasten in The Scene.

"Hertellen", roept iemand. Maar Renee is sportief. "Jammer! Maar Maud krijgt een fantastische zangcarrière. Zeker weten."

Nijmeegse cafés voorbereid op Idols

1 mei 2004, Telegraaf

NIJMEGEN - Het uitgaanspubliek in Nijmegen kan de finale van het televisieprogramma zaterdagavond in meerdere cafés via grote televisieschermen volgen. De Nijmegenaren hebben een voorkeur voor Maud. De Idols-finaliste is immers afkomstig uit de Waalstad.

Ook in brasserie The Scene, waar Maud een bijbaantje had, staat zaterdagavond een groot beeldscherm. Op de gevel van de brasserie hangt een groot spandoek, dat passanten oproept om vooral op Maud te stemmen. De finaliste werkte tot vlak voor haar deelname aan Idols nog in de brasserie. " Maar ik vraag me af of ze straks nog terugkomt", zegt een serveerster. Twee van haar collega's moedigen Maud zaterdagavond in de Idols-studio aan.

De cafégangers in Nijmegen kunnen de finale zaterdagavond nauwelijks ontlopen. Ook bij de buren van The Scene staan beeldschermen. In enkele uitgaansgelegenheden aan de Waalkade is de live-uitzending eveneens te volgen.

Op straat of in winkels in de Waalstad is echter weinig te merken van Idols. Toch blijkt ook burgemeester G. ter Horst van Nijmegen gevoelig voor de populaire talentenjacht. Winnaar of geen winnaar, de burgemeester kende Maud afgelopen week alvast een 'Trotskaart' toe. Daarmee worden Nijmegenaren beloond die een prestatie hebben geleverd en daarmee een visitekaartje voor Nijmegen zijn. De 22-jarige Maud ontvangt de Trotskaart als eerste.

Maud favoriet bij bezoekers AD-website

1 mei 2004, Algemeen Dagblad

De finale van het populaire talentenjacht-programma Idols belooft vanavond ongekend spannend te worden.

Volgens de wekelijkse poll van het Algemeen Dagblad, die bij het begin van de finale-uitzending werd afgesloten, denkt 55% van de lezers dat Maud de opvolger van Jamai zal worden; 45% van de stemmers denkt dat Boris met die eer aan de haal gaat. Aan de poll deden deze week bijna 17.500 mensen mee, een ongekend hoog aantal. Er kan nu niet meer worden gestemd.

De laatste maanden was Boris bij nagenoeg iedereen de gedoodverfde favoriet voor de eindzege, maar na haar goede optredens van de laatste twee weken is Maud plotseling een gevaarlijke outsider geworden.

Indien Maud wint, doet zich eenzelfde siuatie voor als vorig jaar. Toen won outsider Jamai verrassend van topfavoriet Jim.

Ter Horsts eerste kaart is voor Maud

30 april 2004, Gelderlander

In haar nieuwjaarstoespraak wond burgemeester Guusje ter Horst er geen doekjes om: Nijmegenaren moeten veel trotser zijn op hun stad. En die fierheid moeten ze uitdragen.
Vandaar dat Ter Horst de Keten van Trots is begonnen. Elke week stuurt ze een zogenoemde trotskaart naar een inwoner of inwoonster van Nijmegen op wie Ter Horst trots is. Het is bedoeling dat degene die de kaart ontvangt, zelf ook weer een trotskaart verstuurt. Uiteraard naar iemand op wie hij of zij trots is.

Het zal niemand verbazen dat de eerste kaart van burgemeester Ter Horst voor Idols-finaliste Maud Mulder is. Vandaag ploft de kaart bij de 22-jarige zangeres op de mat. Met felicitaties van de burgemeester voor Mauds prestaties tijdens de populaire talentenshow van RTL4.

Of Maud de kaart vandaag nog zal lezen, is de vraag. "Eerlijk gezegd denk ik dat ze daar vandaag niet aan toe komt. En wellicht dat het er de komende dagen sowieso niet van gaat komen. Maar goed, het heeft ook geen haast", aldus een woordvoerder op het gemeentehuis.

Is het opzet dat Ter Horst uitgerekend deze week, de week van de grote Idols-finale, de Keten van Trots start? "Nee, dat is toeval", bezweert Ter Horsts woordvoerder. "We wisten nooit precies wanneer de drukker de kaart klaar zou hebben. Dat had net zo goed twee weken eerder of later kunnen zijn. Neemt niet weg dat het nu wel mooi uitkomt."

Dat de eerste kaart voor Maud zou zijn, was eigenlijk al langer duidelijk. Komt Ron Link, de andere Idols-kandidaat, ook in aanmerking voor een kaart? "Als hij verder was gekomen wel. Nu niet meer. Dat is wel sneu voor hem, ja."

De Kubus leeft mee met idols-finalist Maud

30 april 2004, De Stentor

door Gerald Meijer

30 APRIL 2004 - LELYSTAD/NIJMEGEN - Of Idols-finalist Maud Mulder (22) wel of niet wint zaterdag, succesvol is ze zeker. Met dank aan de Academie Voor Lichte Muziek in Lelystad.

Zeker herinnert Henk Bloemers uit Almere zich Maud Mulder. Twee jaar lang volgde ze de cursus van het instituut waar Bloemers directeur van is. Een paar maanden geleden zwaaide de blonde Nijmeegse af van de zaterdag-academie die sinds anderhalf jaar is gehuisvest in De Kubus in Lelystad. Bloemers: ‘Ja, ze is net uitgevlogen. En het gaat haar inderdaad heel aardig af.‘

Bloemers volgde de verrichtingen van Maud op de voet. ‘Niet alleen zij, maar ook twee andere cursisten van ons hebben pogingen gewaagd via Idols. Uit die grote hoop van zeventienduizend deelnemers kwamen ze alledrie bij de laatste negentig.‘ Het gaat om Chantal Weezenberg en Marlou Zandvliet.

Het verschil: Maud kwam ronde na ronde verder. Zaterdag staat ze in de Idols-finale.

Bloemers: ‘Ze komt er wel. Als ik zie wat je in de entertainmentsector nodig hebt om te slagen... Een ideale mix van kwaliteiten en talenten. Die heeft Maud. Maar ook het intellect op een goede manier met de juiste mensen contacten aan te knopen.‘

Volgens de AVLM-directeur -woonachtig in Almere, maar een geboren Zwollenaar- is Maud Mulder een ‘multi-talent‘. Studeerde psychologie, hockeyde op behoorlijk niveau, zingt als een nachtegaal. ‘Ze is een meid met intellectuele bagage. Als het met zingen niet lukt, dan heeft ze wel een paar andere pijlen op haar boog. Dat maakt misschien dat ze de eerste is die het hele Idols-circus relativeert. Dat kan tegen haar werken. Dat ze misschien niet gedreven genoeg is alle schepen achter zich te verbranden. Want ze kan veel meer.‘

Of ze meer kan dan Boris, dat mag het publiek zaterdag beslissen. Hoewel. ‘Het schijnt dat vooral meisjes stemmen via sms. Jongens doen dat niet, wordt beweerd. De peilingen doen geloven dat negentig procent van de stemmen naar Boris zullen gaan, tien procent naar Maud. Ik weet niet of het waar is. Het kan verklaren waarom vorig jaar een jongen won. In Amerika won eens een meisje. Maar daar bestaat geen sms.‘

Bovendien: Boris is ook goed. ‘Ik vind dat Boris iets allrounder is. wat je hem voorzet, daar komt hij goed mee weg. Maar in de specifieke genres die Maud goed liggen, vind ik haar als vocalist beter. Maar inderdaad: ze zijn moeilijk met elkaar te vergelijken.‘

Natuurlijk zit hij zaterdagavond voor de buis. ‘Weet je, in Nederland zijn meer dan genoeg jongens en meiden met een voortreffelijke stem. Met een stem die geschikt is voor het repertoire van Madonna, of Marco Borsato. Soms zijn ze beter dan het origineel. Maar niemand zit te wachten op een tweede Borsato of Madonna. Het is veel belangrijker dat je je eigen stempel weet te drukken op de muziek. Dat had Maud al heel snel in de gaten. Ze was altijd heel goed voorbereid, deed haar huiswerk. En ze werkt hard, consciëntieus en ambitieus.‘

Nijmegen bereidt zich voor op huldiging

29 april 2004, Gelderlander

NIJMEGEN - Dat Maud Mulder, de Nijmeegse Idols - finaliste, gehuldigd gaat worden, staat vast. De vraag is alleen wanneer en hoe. "Het is lastig afspraken maken", aldus een woordvoerster van de gemeente Nijmegen. "Omdat Maud na komend weekeinde nog dagen Idols-verplichtingen heeft."

Mocht de 22-jarige Maud zaterdagavond winnen, dan is zij tot 12 mei onbereikbaar, zo heeft de gemeentewoordvoerster te horen gekregen van RTL4. Die omroep heeft de populaire talentenshow Idols onder zijn hoede.

"De eerste dagen behoort ze RTL4 toe, daarna duikt ze de studio in voor opnames. Wij komen daar niet tussen."

Wordt Maud tweede, dan kan ze vanaf 6 mei benaderd worden voor een huldiging. "De eerste dagen na de finale zal ook de verliezend finalist opgeslokt worden door de pers en andere verplichtingen. We kunnen dus eigenlijk nog niets plannen."

Bijkomend nadeel is dat Maud, direct na de Idols-finale, van manager zal veranderen. "We we- ten dus niet met wie we zaken moeten doen. Voorlopig hebben we alles met haar familie besproken."

In elk geval zal Maud gehuldigd worden, zegt de woordvoerster vastberaden. "Dat is zeker. We laten dit niet zomaar aan ons voorbijgaan. Maar we zijn er ook nog niet uit waar de huldiging gaat plaatsvinden en hoe we het precies gaan doen. Er wordt druk gesleuteld aan een scenario maar nogmaals; veel kunnen we nog niet plannen."

Maud is de zenuwen nu voorbij

29 april 2004, Gelderlander

Door JACQUELINE DE BEKKER

NIJMEGEN - Maud Mulder is de naam. De Nijmeegse Idols - finaliste is publiek bezit, toert door het land, ontmoet juichende massa's en zet handtekeningen. Maar Maud is koel, de zenuwen voorbij. "Ook druk went."

"Ik ben gegroeid", zegt Maud Mulder zelf over haar Idols-avontuur. "Tijdens de eerste shows was ik erg nerveus. Die stress sloeg op mijn stem. Dat is helemaal over."

Eigenlijk, zo voegt de 22-jarige Nijmeegse toe, kent ze helemaal geen zenuwen meer. "Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen."

Hoe dat komt, kan ze niet verklaren. Zeker is wel dat ze in the winning mood is voor de finale van zaterdag, waarin Venlose Boris haar grote concurrent is.

"Niet dat ik denk dat nu wel even ga winnen. Nee, maar ik ben evenmin kansloos. Iedereen heeft altijd geroepen dat Boris makkelijk zou winnen. Nou, dat is niet meer zo, denk ik. Ik heb de afgelopen weken veel gewonnen. Ik schat onze kansen nu gelijk in."

Een klein jaar geleden leefde ze nog het leven van een doorsnee student. Op kamers, af en toe een college, bijverdienen in een kroeg en, niet te vergeten, in het weekeinde hockeyen.

Als spits van Dames 1 van de Nijmeegsche Mixed Hockeyclub. Op landelijk topniveau, dat wel. Maar die wekelijkse wedstrijden zijn in geen enkel opzicht te vergelijken met wat de 22-jarige Nijmeegse nu meemaakt en ontketent als finaliste van Idols. "Het is een droom die uitkomt", zegt ze onomwonden. "Want eigenlijk wilde ik altijd maar één ding: zangeres worden. En dat lijk ik nu te gaan bereiken."

Sinds ze zich naast Boris nestelde voor de finale, raast het leven aan haar voorbij. "Het is werkelijk overweldigend. Soms weet ik niet wat me allemaal overkomt."

Meer over Maud

29 april 2004, Idols website

De Finale
Het begon allemaal tijdens de hectische Idols-audities in Eindhoven, en nu staat Maud deze week samen met Boris in De Finale. Twee nummers van Dido, twee nummers van Pink, de Jackson 5, Stevie Wonder, Mick Jagger & David Bowie, Ella Fitzgerald, Trijntje Oosterhuis, Volumia!, Montell Jordan, Bill Withers en de Sugababes; met haar optredens won Maud steeds meer mensen voor zich. En hoewel ze al vier keer op ‘de kruk’ terechtkwam, sloeg Maud zich week na week door de finalerondes heen.

Grijs muisje-af
Volgens de jury heeft zij echt een eigen stemgeluid, maar was zij in eerste instantie een ‘verlegen, grijs muisje’. Henkjan was haar zelfs vergeten totdat ze in de theaterrondes weer voor zijn neus stond. ‘Ze verliest zichzelf nooit, maar doet wel veel met de jurykritieken’, zegt hij nu over Maud; de meest veelzijdige kandidaat dit jaar, in elk geval qua uiterlijk. We leerden Maud kennen als een stoere en charmante kandidaat, die zich lekker voelt met krullen én ‘Jerney Kaagman-coupe’, met rocknummers én ballads, in sexy én stoere outfits.

Hoe is het zover gekomen?
Maud (22) is geboren in Nijmegen (17-11-1981). Samen met haar ouders en oudere zus Eefke groeit ze op. Ze is een echt ‘zondagskind’; alles lukt haar zonder al teveel moeite; op school haalt ze goede cijfers en heeft ze veel vriendjes en vriendinnetjes. Het enige ‘stiekeme’ dat Maud tijdens haar basisschoolperiode doet, is het roken van een sigaretje in het bos. Ook spreekt ze wel eens af met een groep jongens en meisjes om te happen. Zo noemden zij zoenen op de mond, waarbij geen tong wordt gebruikt. “Dat was altijd erg spannend!”

Piano, hockey & stappen
Haar passie voor hockey ontstaat als ze 8 jaar is, en op haar twaalfde begint ze met pianolessen. Ze stopt daar uiteindelijk mee, omdat ze teveel met sport bezig is. Ze komt trouwens niet uit een erg muzikaal gezin; haar vader heeft wel trompet gespeeld in een Bigband. Maud is 14 jaar als ze voor het eerst uitgaat. Vanaf dat moment gaat ze regelmatig feesten. “Soms zei ik tegen mijn ouders dat ik bij vriendinnen ging slapen, maar in plaats van slapen, gingen we lekker stappen.”

Puberzaken
Omdat de hockeyclub al vroeg haar talent ontdekt, wordt zij als ‘jonkie’ overgeplaatst naar hogere teams. Ze speelt in Jong Oranje en doet mee aan een EK in Granada. Vervolgens wordt ze benaderd door het Nederlands Elftal, maar bedankt hiervoor vanwege haar muzikale interesses en ambities. Terugkijkend op haar puberjaren ziet Maud zichzelf als een lastige puber. Ze had veel ruzie met haar ouders om echte puberzaken. Zo komt ze vaak te laat thuis, en laat ze haar ouders niet weten waar ze uithangt.

Academie voor Lichte Muziek
Na haar eindexamen besluit Maud om auditie te doen bij de Academie voor Lichte Muziek, waar ze na twee jaar afstudeert. Tijdens het tweede jaar begint ze ook met Psychologie, maar deze studie staat op dit moment op een laag pitje. Op dit moment traint ze drie keer per week met haar hockeyteam, op zondags zijn de wedstrijden, en dan is er ook nog zoiets als Idols!

Jongens-meisje
Maud ziet zichzelf als een echt jongens-meisje. Ze houdt van horrorfilms en computerspelletjes, en vindt Pink geweldig. Ze woont nog steeds in haar studentenhuis in Nijmegen. Frank is haar vriendje, en ze ontmoetten elkaar tijdens de Idols-workshopronde waar ze allebei aan meededen. Wordt Maud hét Idol van 2004? Misschien wel, maar in elk geval zullen we nog veel meer van haar gaan horen!

Merkendeskudige: Maud moet winnen

26 april 2004, Algemeen Dagblad

Het is te hopen dat Maud Idols gaat winnen. Niet omdat ze de mooiste stem heeft, maar omdat Maud vanuit merkenrechtelijk perspectief als winnaar de beste toekomst heeft. De winnaar van Idols verdient straks immers niet alleen zijn of haar geld met zingen, maar vooral door zichzelf als merk te verkopen.
Uit onderzoek van merkenbureau Shield Mark blijkt dat Maud het sterkste merk heeft; Boris en JK zouden, merk-technisch gezien, nog wel eens problemen kunnen tegenkomen.

Onderzoek in de merkenregisters van de Benelux en de Europese Unie laat zien dat de naam van de gedoodverfde winnaar Boris al elf keer als merk geregistreerd is, voor de meest uiteenlopende producten en diensten: cd's, kleding, tassen en sieraden, maar ook spelletjes en verschillende soorten etenswaren. Mocht Boris zich straks met het merk Boris op de markt begeven, dan is de kans dus groot dat hij het aan de stok krijgt met één van deze merkhouders.

Het merk JK komt acht keer voor in het merkenregister, omder meer voor juwelen en kleding. Het merk Maud daarentegen, komt maar één keer in het register voor. Deze Maud staat op naam van Maud Zumpolle en is gedeponeerd voor cosmetica. Op lekker luchtjes na ziet de toekomst voor het merk Maud er dus verreweg het gunstigste uit.

Als zij over Idols praat, glinsteren haar ogen

26 april 2004, Gelderlander

Door JEROEN SCHWARTZ

NIJMEGEN - De kurk gaat zondag al voor het middaguur van de fles. Niet voor Idolsfinalist Maud, maar voor een kampioensteam van haar hockeyclub.
Haar naam is doorgestreept in het programmaboekje. Tussen alle reclame-uitingen hangt niet één spandoek voor haar en uit de kantine zijn de meeste versieringen verdwenen. Weggenomen door jeugdige fans, daags ervoor, tijdens een clubfeest. Maud, Idolsfinalist en centrumspits, komt zondagmiddag, na de voorlaatste finale, niet in actie voor haar club.

Dat is een teleurstelling voor de handtekeningenjagers op het sportcomplex in Nijmegen, maar ook vervelend voor het eerste damesteam van de Nijmeegse Mixed Hockey Club, NMHC. Dat moet het zonder de Nijmeegse zangeres doen, want Maud is op toer. Haar hockeyseizoen zit er twee wedstrijden voor het competitieslot op, denkt Chantal van Nistelrooy, de assisent-trainer/coach van Mauds team. Dat is een gemis, want Maud is 'extreem goed', vindt de assistent- coach, die pas 's nachts wist dat Maud niet zou kunnen spelen.

Bij de tegenpartij heerst vooral opluchting. "Ze is echt heel goed, heel technisch, dus wij zijn blij dat ze weer door is. Dat scheelt", zegt een speelster van het Eindhovense Oranje Zwart, dat te gast is.

Nog meer bezoek van ver: Loeke en Maud (allebei 15) en Celine (13) uit Roermond. Géén hockeyliefhebbers, maar fans van Maud.

Ze zijn al eens eerder komen kijken, toen liep Maud een nekblessure op en verloor ze bovendien met 5-1. Ondanks de speciale supportersschare. Vandaag joelt het drietal voor de zus van Maud, Eefke Mulder. Zelfde postuur, sproeten en krullen. De omroeper doet de naam van de zus extra hard over het veld schallen.

Een jongetje uit Nijmegen, dat zondagochtend in alle vroegte de videoband van de uitzending had bekeken, staat met een wit papiertje en een pen tevergeefs op Maud wachten. Net als andere leeftijdgenoten. Volgens hen deed Maud het zaterdagavond beter dan ooit tevoren.

Eef, zoals haar medespelers Mauds zus op het speelveld noemen, moet de fans te woord te staan en staat in de schijnwerpers van de fotografen. Ze speelt een sterke wedstrijd en blijkt dankzij een late gelijkmaker ook de reddende engel.

Op het sportcomplex heerst voorlopig geen Maud-mania. Daarvoor zijn de clubmensen te nuchter, zegt iemand. En bovendien vindt Maud het zelf niet leuk. "Ze is hier één van de speelsters en komt hier om te spelen", zegt een speelster. "Maar het leeft wel op de club, want er zijn nog meer toeschouwers dan normaal. Vooral kinderen", zegt Chantal. Zingen deed Maud niet op de club, alleen tijdens het kerstdiner. "Als grootste troef van Dames 1."

Maud heeft niet alleen extra bekijks, maar geniet ook een speciaal trainingsprogramma. Ze oefent vaak maar één keer week. "Ze heeft een dubbele agenda. De wedstrijden kosten haar veel energie. Maar ze geniet van het gebeuren. Als ze het over Idols heeft glinsteren haar ogen", zegt Chantal. "Daarom hebben we afgesproken dat ze zich helemaal op het zingen concentreert."

Idols: Maud toegejuicht op tournee

25 april 2004, Algemeen Dagblad

Idols-finaliste Maud is zondag met groots onthaal ontvangen in Leiden op de eerste dag van haar tournee. Een woordvoerder van RTL 4 meldde dat in Leiden de enthousiasme voor Maud het grootst was. De tour begon zondag in Rotterdam.

Ruim 4000 belangstellenden waren rond half drie naar het Stadhuisplein gekomen om haar toe te juichen. Zij kwam per boot aan bij het stadhuis. Daar zwaaide ze vanaf het balkon naar haar fans, aldus een politiewoordvoerder. Ook deelde ze handtekeningen uit. Na een uur vertrok ze weer per bus.

De politie was op de hoogte van de Idols-tour en zette 35 man extra in. Volgens de politie was de sfeer gezellig en deden zich geen ongeregeldheden voor.

De andere Idols-finalist Boris was in Rotterdam en Den Haag. De belangstelling voor Boris was minder. Een paar honderd man waren op het Spuiplein in Den Haag naar hem komen kijken.

Boris en Maud sloten de tournee van zondag af in Hilversum bij het programma Life & Cooking van RTL4. Een woordvoerder van RTL meldde zondag dat 2,7 miljoen mensen naar de halve finale van Idols hebben gekeken.

Maud woont al bijna samen met Frank

18 maart 2004, Story

Tijdens de theaterrondes sloeg de vonk over tussen Maud Mulder en Frank de Graaff. Voor deze Amsterdammer verliet de Idols-finaliste zelfs haar vriend. Hoewel Maud en Frank in het begin van hun relatie naar de buitenwereld nogal terughoudend waren, mag iedereen nu weten hoe verliefd ze zijn. De twee wonen zelfs al bijna samen! Maud is bijna dagelijks in het Amsterdamse appartement van Frank te vinden. In haar eigen flatje in Nijmegen komt ze vrijwel niet meer. Frank, die tijdens de workshoprondes werd uitgeschakeld, is apetrots op zijn vriendin. "Ik was tijdens de eerste finale-ronde zenuwachtiger dan toen ik zelf moest zingen," verteld hij. "Achteraf was dat nergens voor nodig. Maud zong, ondanks haar keelproblemen, de sterren van de hemel."
Zelf lijkt Frank ook een carrière in de showbizz tegemoet te gaan. Niet als zanger, maar als acteur. Hij zou gevraagd zijn voor een rol in Goede Tijden Slechte Tijden en ook producent Reinout Oerlemans die momenteel een weekendsoap vor Nederland 2 ontwikkelt, zou interesse hebben getoond. Zelf wil Frank daar nog niets over zeggen. "Ik heb nog nergens mijn handtekening gezet," zegt hij.

Zussen

1 januari 2004, Viva

Zussen Eefke (26) en Maud (22) Mulder spelen samen hoofdklasse-hockey bij NMHC-Nijmegen.

Beschrijf je zus eens?
E: “ Ik vind Maud een mooi mens.Ze houdt van gezelligheid en leeft volgens haar gevoel. Ze is muzikaal en sportief. Ze heeft haar eigen leven, ze is anders dan ik. Toch begrijp ik haar dikwijls meteen. Ik begrijp waarom ze de keuzes maakt die ze maakt. Dat doet ze op een hele andere manier dan ik, meer op gevoel. Ik ben veel voorzichtiger, ik pieker meer. Wat uiterlijk betreft lijken we niet op elkaar, Maud is donker, ik wat rossig. Toch zie je wel dat we zussen zijn , door bijvoorbeeld de manier waarop we praten of lachen.”
M: “Eefke is het tegenovergestelde van mijzelf, vooral als het gaat om beslissingen nemen. Ze kan enorm twijfelen. Eefke is ambitieus, als ze ergens voor heeft gekozen, gaat ze er voor honderd procent voor. Eef is stiller dan ik.Ik zie haar wel als een vriendin. Dat was vroeger wel ander, maar de laatste jaren zijn we steeds meer naar elkaar toe gegroeid.”
E: “Dat is wel logisch, het leeftijdsverschil tussen ons is best groot. Naarmate je ouder wordt is dat minder erg. Toen Maud aan het puberen was, hadden we regelmatig ruzie. Over niks, dat wel. Maar dat hebben we nooit meer.”
M: “Eef werd altijd gezien als de “perfecte leerling”, terwijl ik zo’n irritante puber was. Iedereen vergleek ons altijd met elkaar.”

Was je daar jaloers op?
M: “Nee. Het maakte me niet zoveel uit wat anderen vonden. Ik ben eerder jaloers op bepaalde eigenschappen van Eefke, bijvoorbeeld dat zij zich voor honderd procent ergens voor kan inzetten. Dat kan ik niet, ik wil altijd van alles tegelijk en kan daardoor nooit het maximale uit een ding halen.”
E: “Ik benijd het juist in Maud dat zij kiest wat ze zelf wil. Ik hou zelf soms te veel rekening met anderen, en vergeet dan wat ik zelf wil. Ook met hockey bijvoorbeeld: ik had misschien wel naar het buitenland gewild tijdens mijn studie, maar dat kan nooit omdat ik altijd met hockey bezig was.”
M: “Ik ben een aantal keren geselecteerd voor Jong Oranje en het Nederlands Elftal. Veel mensen verklaarden me voor gek, maar ik wilde het niet op dat moment. Als mijn gevoel er niet goed over is, doe ik het niet.”

Hoe is het om samen te spelen?
E: “Ik heb er bewust voor gekozen om met Maud te gaan spelen, dat hadden we nog nooit gedaan. Ik hockeyde eerst bij een andere club, maar ben verhuisd en toen bij Nijmegen gaan spelen. Ik vind het heel leuk, samen hockeyen.”
M: “Al was dat in het begin wel even wennen. Ik had verwacht dat er meteen een klik tussen ons zou zijn in het veld, omdat we elkaar zo goed kennen. Maar dat viel soms tegen.”

Wie hockeyt beter?
M: “Eefke is nu zeker beter dan ik. Ze is ook een stuk sneller. Ik vind het heel mooi om haar te zien hockeyen.”
E: “Maud is een tijdje geblesseerd geweest, dus zij presteert minder dan ze kan. Maar ik weet zeker dat Maud meer talent heeft, ze haalt er nog uit wat erin zit!”

Zijn jullie “los” van elkaar te zien?
M: “Ja, dat zeker, vooral omdat we heel verschillend zijn, ook op het veld. Eefke speelt aanvallend. Ze wil scoren. Ze is een echte spits. Ik ben wat meer een spelverdeler.”
E: “We hebben ons eigen leven, onze eigen vrienden. Ook al kunnen we het wel goed met elkaars vrienden vinden. We zijn geen twee-eenheid,ik denk niet dat mensen op het veld denken dat we zussen zijn. We hebben ook gewoon kritiek op elkaar. Maar ik geniet ook extra als zij iets goed doet. Verder kom ik iets sneller checken of alles goed gaat met Maud, als ze bijvoorbeeld een harde klap heeft gekregen.”